уторак, 15. фебруар 2011.

О прогону







Прогон почиње неприметним стварањем разлика, фаворизовањем једне групе људи и запостављањем друге. У почетку разлике нису велике али ако се временом увећавају из дана у дан и из године у годину створи се подељено друштво групе привилегованих и групе у почетку запостављених а на крају гоњених. Може да буде али не мора да значи, пут је којим се врши раздељивање на добитнике и губитнике. Свима нама је све подједнако доступно на папиру док стварни живот демантује оно што папир трпи. Добро место у свету одавно не обезбеђују добра дела у славу Божију, уместо тога добре везе обезбеђују славу света. Шта су добре везе и како се остварују ако не добрим делима у славу Божију. Добра дела не могу се вршити без благодати Божије у Духу истинске љубави. Истинска љубав је жртвена и надилази људске природне физичке, умне и духовне снаге. Љубав ствара а мрзост разара. Љубављу према роду Србија је створена од родоначелника србске лозе Светих Немањића. 

Данашњи свет, овакав какав је, уздиже  забаву  у врховно добро земаљског постојања. Брига за душу потискује се добром забавом у непостојање. Човек све више постаје део мреже светске забаве у којој нестаје као мува у пауковој мрежи. Што је мрежа већа то је и човек успешнији. Ово је широки пут који данашње друштво нуди. Непрестано комуницирање најјефтинији је лек против досаде. Изван овог широког пута којим сви иду постоји и онај стари тесни пут скривен од многих очију оних са широког пута. Путници овога пута увек су били трн у месу времена и као такви гоњени од времена Понтија Пилата до данас. Кнез овога света поставља господаре времена, да временом неприкосновено владају. Под њиховим владама стварају се путеви по потребама њихових величина. Све треба започети од њих и њима сличних на тај начин да њихова величина плени свакога ко се са њом сретне. Своје сараднике на стварању тих путева заборава неприкосновени владар награђује истакнутим местима у свом вредносном систему. 

Људске мане последњег времена сасвим су потиснуле врлинске захтеве прошлих времена. Памет и лудост заменише места, неправда и правда, поштење и подлост, искреност и лаж. Популарност  постаде мера вредности независно од дела којим се стиче. Данас и серијске убице пишу мемоаре и на тај начин стичу популарност у овом пролазном свету. За то време далеко од очију и у пустињској тишини одвија се прогон оних усамљеника на тесном путу.

Прогон може да буде отворен и видљив а може да буде тајни и невидљив. Права на слободан живот се могу ускраћивати путем психолошког притиска кроз организоване случајне сусрете са људима који кипте мрзошћу. Слобода се може ограничавати несавесном службом службеника у власти. Божији мир у благе Божије дане дакле у недељу , може се реметити слањем полиције да изврши наплату новчане казне, што је постало уобичајена пракса наше власти. Много је могућности за вршење перфидног прогона невидљивог иком другом осим оног над којим се прогон врши. Прогон се такође може вршити бесправном изградњом индустријског објекта на три метра од врата иза којих прогоњени живи са својом породицом у кући наслеђеној од прадеде. Прогоњеном и ускраћеном за могућност остварења права на зараду може се свакодневно на врата слати служба савремених цариника принудних наплаћивача дугова савременог јудео-римског царства. Кад законске обавезе не обавезују подједнако и кад законска права нису свима подједнако доступна све је могуће. Уставобранитељи могу постати уставорушитељи, лаж може постати легално средство комуникације а лицемерје једина веза са питањима вере.

Прогон нема алтернативу укида људску слободу да наместо ње успостави људску силу. Прогон је наизменично топло и хладно, затезање и попуштање, замарање слично борби риболовца и упецане рибе. Прогон је наметање биометријских исправа у које улазе наши јединствени биолошки подаци. Прогон је поклањање добрих оцена из физичког музичког и ликовног на основу добрих оцена из метематике и физике. Прогон је првенство при запошљавању због исказане политичке лојалности и партијске припадности. Прогон је наметање једног општеважећег мишљења преко средстава информисања. Прогон је ускраћивање подједнаке могућности остваривања здравствене заштите сиромашнима и богатима. Прогон је кад један специјалиста медицине затражи хитан преглед од стране другог а тај други закаже за шест месеци. Ако прогоњени нема да плати његовом колеги у приватној пракси овај прогон се може завршити и смртним исходом. Прогон је кад суд отеже судски процес до застаревања тако да прогоњени не може да оствари своја законска права у законском року. Прогон је кад судија не пристаје да у својству сведока позове предложеног сведока који је политички функционер и учесник у власти. 

Популарност са једне и прогон са друге стране и непремостива провалија између њих. Забава која се умножава и премрежава све области живота у свету и мученичко  ношење страдлничког крста у очувању душе на другој страни. Много је путника широког пута, многи једу из руке звери.

Нема коментара:

Постави коментар